Levendulás, aszalt gyümölcsös keksz
Hozzávalók:
• 230 g finomliszt
• 70 g kukoricaliszt
• 100 g porcukor
• csipet só
• 1 tk. levendulavirág
• 20 dkg hideg vaj
• 1 ek. levendulaszirup (vagy levendula szörp)
• 1 ek. apróra vágott aszalt gyümölcs (körte, őszibarack, ribizli, stb.)
• 2-3 ek. hideg víz
Ne hátráljatok meg, ha nincs otthon levendula szörpötök, vagy szirupotok! Házilag is gyorsan elkészíthetitek: egy kis edénybe tesztek egy pohár vizet, és barna cukrot melegítetek benne. Ehhez hozzáfőzitek a levendulavirágot, és forralás után, mikor már sűrűsödik ez a massza, akkor leszűritek. Már kész is a kekszhez szükséges levendula szirup!
A keksz összeállítása nagyon egyszerű. A liszteket, porcukrot, sót és a felkockázott hideg vajat morzsásra összekeverem – akár kézzel, akár géppel is lehet -, majd hozzáadom a levendulavirágot, aszalt gyümölcsöket. Ezután belecsorgatom a levendulaszirupot és a szükséges mennyiségű vizet.
Ezt követően henger formát gyúrok az anyagból. Fóliába csomagolom és hűtőbe teszem egy-két órára.
4-5 mm-es szeletekre vágom és 180 fokos sütőben kb. 9 percig sütöm, míg enyhén rózsaszín színt kap.
Kihűlés után tálalom.