A natúr és bio kozmetikumok közötti különbség

A különféle kozmetikumok a test tisztítására, ápolására és szépségének hangsúlyozására szolgáló készítmények. 

A kozmetikumok története több ezer évre vezethető vissza, hiszen amióta ember él a Földön a szépségápolás ismert. (Az ősember is festette haját, arcát, Egyiptom királynője Nefertiti, Kleopátra, és Néró felesége Poppea által használt szépítő krémekről írásos emlékek vannak.)
 
A kozmetikumok összetevői korszakonként változtak. Eleinte higany és ólom tartalmú készítményeket alkalmaztak, később az emberi és állati sejtek (placenta, borjú embrió) a tápláló krémek alapját képezték, majd allergiát okozó illat és színező anyagokat tartalmaztak. 
 
Napjainkban a kozmetikumok piacán megtalálhatóak a hagyományos vegyi eljárással készített kozmetikumok, a natúr kozmetikumok és a bio kozmetikumok.
 
DE MI IS A KÜLÖNBSÉG A NATÚR ÉS BIO KOZMETIKUMOK KÖZÖTT?
 
A legtöbb országban vannak olyan szervezetek, amelyek kérésre bevizsgálják a kozmetikumokat, és kiadják a tanúsítványaikat. Ezeket saját szabályrendszerek szerint végzik, mert nemzetközileg elfogadott, egységes szabályozás nincs. Nálunk itthon ezt a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi el. 
 
A külföldi minősítő szervezetek: francia COSMENIO, olasz ICEA, brit SOIL Association, és amt nemzetközileg a legelfogadottabbnak tartanak, a német BDIH. Ha a kozmetikum dobozán ezen minősító intézetek emblémájával találkozunk, azt jelenti, hogy ellenőrzött terméket tartunk a kezünkben.
Magyarországon egyetlen bio- és natúrkozmetikai cég létezik, amely kérte a vizsgálatot, és meg is kapta a tanúsítványt: ez a Biola Kft.
 
NATÚR KOZMETIKUM MINŐSÍTÉST 
 
azok a kozmetikumok kapnak, melyek a BDIH (Német Gyógyászati, Reformárú és Testápolószerek Gyártóinak Ipari és Kereskedelmi Szövetsége) előírásainak/ szabályainak megfelelnek. Ezek a termékek nem tartalmazhatnak szintetikus anyagokat, allergizáló, konzerváló és illatanyagokat, szilikont, paraffint és más ásványiolaj származékokat, géntechnológiával megváltoztatott anyagokat. A BDIH szabályai nem engedélyezik mind a nyersanyagok, mind a késztermék radioaktív kezelését.
 
A kontrollált natúr kozmetikum csak természetes összetevőket tartalmazhat, mit például növényi olajat és zsírt, méhviaszt, gyógynövény kivonatokat, virágvizet, vagy illóolajokat, természetes konzerváló anyagokat, esetleg természetazonos konzerválószereket.
 
A természetes növényi összetevők 60%-ának ökológiai (biodinamikus) gazdálkodásból kell származnia. Lényeges szempont az is, hogy a gyártás folyamán és a termékek csomagolásánál elsődleges legyen a környezetvédelmi előírások betartása. A magyar szabályozás, melyet a Biokontroll Kht. végez, ennél szigorúbb, mert a felhasznált növények 70%-ának kell biodinamikus gazdaságból származnia!
 
 „A natúr kozmetikum felélénkíti az emberi test, a lélek és az elme harmóniáját!”
 
A BIO KOZMETIKUM MINŐSÍTÉST 
 
olyan kozmetikumoknak adják, melyekben minimum 95%-os az ökológiai termesztésből származó növények feldolgozása. A termékeket és felhasználásuknak a folyamatát, valamint a csomagolástechnikát szigorúan szabályozzák. A termék természetes anyag és természetes bioanyag hányadosának minimum szintjét is rögzítik. Előírás, hogy a készítmény „állatkísérlettől mentes kozmetikum” legyen, és a fentebb felsorolt anyagokat szintén nem tartalmazhatja.
 
A bio kozmetikumok között a legkiemelkedőbbek azok a készítmények, melyek Demeter minősítést kapták. Ezek csak a Biodinamikus Mezőgazdaságból származó termékek, melyek kizárólag szigorúan ellenőrzött partnerektől szerezhetők be. A Demeter előírások szigorúan kizárják a szintetikus szerek és a kémiai növényvédő szerek alkalmazását a termesztésben, a mesterséges adalékanyagok használatát a feldolgozásban, és megkövetelik a termőtalajban és az alapanyagokban zajló életfolyamatok erősítését. A biodinamikus gazdaságban a biodinamikus preparátumok alkalmazása (gyógynövényekből álló trágya) a gazdálkodás szerves részét képezik, hiszen használatuk erősíti a talaj termelőképességét, mikrobiológiai aktivitását, mely jobb gyökérfejlődést eredményez. Minden fázist szabályoznak, ellenőriznek, a termék előállításától kezdve, a feldolgozáson át, a végtermék csomagolásáig.